Massefylde

Oechslvægt

 

"Giv mig en kvinde der elsker øl og jeg vil erobre verden"

 

-Kaiser Wilhelm

 

Oechslevægten, eller flydevægten. bruges til at måle en væskes vægtfylde evt. ved hjælp af et måleglas. Vægten bruges til at måle urtens vægtfylde før og efter gæring. Alkoholprocenten i øllet kan beregnes ud fra de to målinger.

Oechslevægten er inddelt i Specific Gravity, en enhed der bruges i de fleste opskrifter. Flydevægten anvendes som den indirekte bestemmelse af sukkerstoffer der er frigjort ved mæskning.

Flydevægten er indstillet til at måle ved en bestemt temperatur. Hvis fyldevægten er kalibreret ved 15°C kan der korrigeres efter følgende tabel:

°C

Korrektion

°C

Korrektion

18

0,0005

19

0,0007

20

0,0009

21

0,0011

22

0,0013

23

0,0016

24

0,0018

25

0,0021

26

0,0023

27

0,0026

Se også Brewers Friend for massefylde korrigering