Tilbehør

Tilbehør

 

"Øl er beviset på, at gud elsker os og ønsker, at vi skal være lykkelige"

 

-Benjamin Franklin

Meget af det udstyr der skal bruges til ølbrygning er allerede en del af den almindelige køkkenudstyr. Her skal nævnes det tilbehør som nabobryg anvender når der brygges.

En stor brygske er nødvendig når der skal røres rundt i 7-11 kg malt. Omrøring er vigtigt for at opnå en ensartet temperatur i hele gryden.

Spatlen anvendes til at fjerne skum inden tilsætning af gæren, samt til fjernelse af gærrester fra overfladen i gæringsspanden, når der skal måles vægtfylde.

En lille spand eller bæger anvendes når der skal separeres eller eftergydes. Separering foregår ved at lukke urten ud af gryden (sikkaret), og hælde det tilbage i gryden. Herved opnår man en klaring af urten, da masken fungerer som en naturlig si. Separeringen (ca. 2 gange grydens volume)forsættes indtil man er tilfreds med urtens klarhed.

Rengøring og hygiejne er en vigtig del af ølbrygning. For at undgå kontaminering er det vigtigt at udstyr er rengjort og til formålet kan anvendes iodophor eller NoRinse som er en antioxidant

Når øllet skal omstikkes fra første gæring til ande gæring andevendes slange med en diameter på ca. 10 mm. Slanger er fremstillet af silikone.

Tappehane med en fjeder i bunden kan påsættes hanen hvorved tapning på flaske nemt udføres

Rengøring af flasker er nok den kedeligeste del af ølbrygning. Når en øl er drukket skylles flasken grundigt med vand samt renses med en flaskerenser. Flasken stilles i en kasse med bunden i vejret, hvorved al vand kan løbe fra.

Nabobryg anvender enten flasker med patentpropper eller ½ liters flasker der skal påsættes kaplser.