Gaer

Gær

 

"Fermentering var måske en større opdagelse end ilden..."

 

-David Rains Wallace

 

Fra byg til bryg. Gæringsprocessen omdanner sukker i den søde urt til alkohol. Fritz Müller har skrevet en lille fin artikel om gæring og lagring.

 

Tørgær kan med fordel rehydreres i vand, før pitching eller tilsættes som den er. Man bruger ikke gærstarter til tørgær. Jeg tilsætter tørgær direkte fra posen.

Vådgær kan forberedes til gæring ved at lave en gærstarter.

 

Fordelen ved rehydrering eller gærstarter er, at fremmede gærceller og andre uønskede elementer ikke kan nå at tage over.

 

Gærstarter:

  • 100 gr spraymalt (tørret maltekstrakt) koges i 5 minutter sammen med 1 liter vand. Hermed haves en urt, der har samme sukkerindhold som urten, man har ved brygning
  • Urt hældes på en kolbe eller lignede og nedkøles til 25 °C
  • Ølgær tilsættes og der rystes kraftigt
  • Lad stå lunt med gærlås på til næste dag evt. på omrører